VISSZAVONÁSIG

nyitva12020.05.04-től
Hétfő-Péntek: 8-18-ig
Szombaton: 8-13-ig

65 felett

KulcsPatika akciók

kulcs logo

Egészségvédelem


Elérhetőségeink

Elérhetőségeink

Gyógyszerinformációk

OGYEI logo hiv

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 2330492
LX Line Partner Patika

Toth Eszter szemorvosSokunk mindennapi életének része az autóvezetés, tömegközlekedésen utazva, vagy otthon elalvás előtt az olvasás, nem is beszélve arról, milyen sokan végzik munkájukat irodában, napi 8 órát a számítógép képernyőjére meredve. E tevékenységek hosszú ideig koncentrációra késztetik a szemet, mely gyakran elfárad, kimerül. A szem fáradtságáról, szemszárazságról, ezek veszélytényezőiről Dr. Tóth Eszter szemész szakorvossal beszélgettünk.

- Köszönjük Doktornő, hogy ismét elfogadta felkérésünket. Bő két éve beszélgettünk utoljára, akkor is a szem védelme volt fókuszban a nyári időszak és a napsugarak kapcsán. Hogyan lehetséges csökkenteni a szemfáradást, illetve van néhány hasznos tippje szemfáradtság ellen?
- Mindenképpen az első és a legfontosabb teendő, hogy az említett tevékenységekhez megfelelő korrekcióval rendelkezzünk. Tehát ha autót vezetünk, akkor fel kell tenni a távoli szemüveget, ha pedig otthon vagy utazás közben tömegközlekedésen olvasunk, akkor a közeli szemüveget. A monitor egy "harmadik" távolságra van, tehát se nem távol, se nem közel, ezért ehhez egy újabb szemüveg szükséges. Ezt a problémát küszöbölik ki az úgynevezett multifokális, vagy progresszív szemüveglencsék, melyekkel minden távolságra jól látunk.
Itt kell megemlíteni azt is, hogy a folyamatos közelre nézés a szemizmok számára fárasztó, illetve, hogy monitorhasználat kapcsán harmadannyit pislogunk, mint normál körülmények között. Tehát eközben szünetet kell tartani, pihenni kell.

- Gyakori jelenség – akár a szem fáradtságakor – a szemszárazság, ilyenkor milyen tüneteket érzékelünk, melyek a szemszárazság egyértelmű jelei? Mi idézheti ezt elő? (gondolunk itt a könnyhiányra és a kialakuló könnyfilmkárosodásra, gyógyszerek mellékhatására, hormonális változásokra)?
- A szemszárazság tünetei elég változatosak. A leggyakoribb panasz az idegentest-, illetve a homokérzés. Sokszor paradox módon könnyezést említenek a betegek, ennek hátterében az áll, hogy a könny azon alkotórésze, amely az adhézióért felelős, - tehát azért, hogy a könny a szemfelszínen maradjon - kevesbedik meg, és a könny vizes fázisa kicsorog. Súlyosabb tünet már a szemvörösség, vagy a váladékozás kialakulása.
A szemszárazságnak számtalan oka lehetséges. Fontos ártó tényezők a környezeti faktorok: levegőszennyezettség, sűrű monitorhasználat, alacsony páratartalom. Hormonális változások is előidézhetik (pl. klimax), továbbá hosszantartó gyógyszerhasználat (pl. a zöldhályogos betegeknél a cseppek benzalkonium chloride tartalma), emellett a szemhéjak rendellenessége is kiválthatja.

- A gyakori, hosszú távon fennálló szemfáradtság és szárazság okozhat komolyabb elváltozást, netán károsodást?
- Természetesen. A kötőhártyának és a szaruhártyának nedvességre van szüksége, ahhoz, hogy funkciójukat elássák. Amennyiben kevés a könny, akkor mikrosérülések keletkeznek, melyekben a kórokozók is könnyebben megtapadhatnak, s ez súlyos gyulladás forrása lehet.

- Jól gondoljuk, hogy a kontaktlencsét viselők esetében hatványozottan magasabb a szemszárazság és fáradtság kockázata, akár a szem fokozott igénybevétele nélkül is?
- Igen. Ma a kontaktlencse viselők nagy része lágy lencsét használ, melynek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy puha és kényelmes maradjon. Tehát ha szárazszem betegsége van a lencse viselőnek, akkor szeme lényegesen rosszabbul tolerálja a kontaktlencsét.

- A szakrendelés keretei között megtörténik a diagnózis. Hogyan kezelhetjük a fáradt, száraz szemeket? Amennyiben nem tudjuk csökkenteni a fáradással járó tevékenységeket, akkor jó szolgálatot tehet a műkönny?
- Próbáljuk párásítani tartózkodási helyünk környezetét. A munkahelyen számítógép monitorját szemmagasság alá helyezzük, ezáltal a felső szemhéj valamelyest védi a szaruhártyát a kiszáradástól. A monitor előtt fel lehet tenni (akár egy dioptria nélküli) szemüveget is, mert ez is csökkenti valamelyest a könny párolgását. Ha mindezek nem elegendőek, akkor használjunk rendszeresen műkönny cseppet.

- Milyen műkönnyeket érdemes preferálni? A kontaktlencsével rendelkezők számára eltérő típusút szükséges alkalmazni?
- A műkönny vásárlásakor két szempontot érdemes figyelembe venni: Az első, hogy ne tartalmazzon konzerválószert, (némely konzerválószer tartós használata károsítja a könnytermelő kehelysejteket). Másodsorban a felbontástól kezdődően több hónapon keresztül lehessen használni (a legtöbb páciens nem tartja számon, hogy mikor bontotta fel a szemcseppet, ezért célszerű olyat vásárolni, amelyet felbontástól több hónapig használhat).
A kontaktlencse viselőknek meg kell kérdezni a gyógyszertárban, hogy melyik műkönnyet cseppenthetik a lencséjükre.

- Végül jogos kérdésként merülhet fel – közeledve a nyári szezonhoz -, hogy miként védjük szemünket a túlzott napfénnyel szemben, milyen veszélyeket rejthet a szem számára a strandon, élővízben vagy medencében való fürdőzés? Hogyan előzzük meg a bajt?
- Erről más sokat beszéltünk, sok újdonságot nem tudok mondani. Széles karimájú kalap és jó minőségű, biztosan UV szűrős napszemüveg a védelem kellékei.
Mi szemorvosok nem győzzük hangsúlyozni, hogy kontaktlencsében tilos fürdeni, sem élővízben, sem strandon! Nagyon súlyos fertőzést továbbíthat a kontaktlencsében elszaporodó kórokozó a szaruhártyára!

- Köszönjük a tartalmas beszélgetést.
Dr. Tóth Eszter magánrendelése Budapest X. kerületében, a Kőrösi Csoma sétány 11. szám alatt érhető el. Bejelentkezni a 06-1-/260-0751-es telefonszám lehetséges. A rendelési idő keddenként 15-18, valamint csütörtök 15-18 óra között zajlik.

 
 
 
A honlap oldalain található gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesíthetik a szakember megkeresésének szükségességét.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót és kérdezze meg gyógyszerészét!